Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?

Wanneer heb je voor het laatst je tandenborstel vervangen? We gooien verlopen voedsel weg, vullen de voorraad vitaminen en supplementen aan en vervangen onze schoonheidsproducten vaak, maar als het gaat om gezondheid en schoonheid, is het onze mondhygiëne die niet zo veel aandacht of aandacht krijgt als andere gebieden van onze kuur. Er zijn echter belangrijke regels en tips die u moet volgen voor het behoud van een optimale tandheelkundige gezondheid.

Wanneer u uw tandenborstel moet verwisselen?

De meeste tandartsen en de American Dental Association (ADA) raden aan om de tandenborstel elke 3 maanden te vervangen. Na verloop van tijd ondergaan tandenborstels normale slijtage en worden ze minder effectief bij het verwijderen van tandplak uit tanden en tandvlees. Uit onderzoek is gebleken dat de borstelharen na ongeveer 3 maanden afbreken en minder effectief worden.

Een andere overweging waar we normaal gesproken niet aan denken (en waar we waarschijnlijk niet graag aan denken) is dat ziektekiemen zich kunnen verstoppen en ophopen in de tandenborstelharen. Dit maakt het belangrijk om uw tandenborstel te vervangen nadat u een verkoudheid hebt gehad, of het risico loopt op een mogelijke herinfectie.

Schimmels en bacteriën kunnen zich ook in de haren ontwikkelen als ze niet goed worden verzorgd. Zorg ervoor dat u uw tandenborstel na gebruik goed afspoelt en afdroogt, waarbij u hem rechtop opbergt en uit de buurt van andere gebruikte tandenborstels houdt. Als u op reis gaat, zorg er dan voor dat u de kop van uw tandenborstel bedekt om hem te beschermen en de verspreiding van ziektekiemen te verminderen.

Als u zich niet meer precies kunt herinneren hoe lang het is geweest, let dan vooral op de conditie van het hoofd van uw tandenborstel – of de borstelharen nu versleten zijn, uitwaaieren of gerafeld, of vooral als u donkere kleurveranderingen ziet, wat een teken van schimmel is.

Wat gebeurt er als ik mijn tandenborstel niet vaak genoeg verander?

Als de wetenschap dat bacteriën en schimmels zich ophopen op uw tandenborstelharen overuren niet genoeg reden is om uw tandenborstel vaker te vervangen, zijn er ook een aantal andere risico’s en ongenaakbare problemen die gepaard gaan met het niet vervangen van uw tandenborstel. Een van de risico’s is dat u uw tandvlees beschadigt, omdat oude tandenborstels ineffectief worden bij het verwijderen van tandplak, wat leidt tot tandvleesontsteking. Als het tandvlees niet wordt behandeld, leidt dit tot een infectie, waardoor de tanden kunnen uitvallen

Nog onaantrekkelijker is dat u ziek kunt worden van overgebruikte tandenborstels (zie: bacteriën en schimmels bouwen zich op), uw tandenborstel kan gaan schimmelen, of misschien wel het minst aantrekkelijke, u kunt ongewenste deeltjes binnenkrijgen als u ze in de buurt van een toilet bewaart.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ga nu mijn tandenborstel vervangen en een diepe reiniging plannen met mijn tandarts.

Plaats een reactie